Arašídy
Arašídy jsou ve skutečnosti luštěniny. Nejen vzhledem, ale i nutričními vlastnostmi se podobají ořechům, proto je přirozeně do této skupiny řadíme.

Arašídy mají překvapivě vysoký obsah antioxidantů. Podle výzkumů vědců z Institute of Food and Agricultural Sciences (Univerzita na Floridě) mohou obsahem antioxidantů konkurovat mnohému ovoci (např. jahodám, borůvkám,..), ale nejsou jeho náhradou Emotikona smile. Antioxidanty jsou pro nás významné, chrání naše srdíčko a působí preventivně proti rakovině

Zahrnutím arašídů do jídelníčku se významně zvyšuje také příjem hořčíku, folátů, vlákniny, mědi, vitamínu E a argininu. Všechny tyto látky hrají důležitou úlohu v prevenci proti srdečním onemocněním. Nesmíme opomenout, že arašídy jsou bohaté také na niacin (vitamín skupiny B), který je důležitý pro zdraví zažívacího traktu, kůže, nervů a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Arašídy obecně obsahují hodně tuků. Asi polovina tuku v arašídech představuje mononenasycený tuk. Tedy ten „zdraví tuk“ Emotikona smile, proto je vhodné začlenit je do jídelníčku. Musíme je, ale začleňovat v rozumném množství s přihlédnutím na náš celkový příjem tuků, protože arašídy skutečně obsahují tuků hodně.
Samozřejmě můžeme začleňovat buráky i pražené, ale nesolené. Vědci z Floridské univerzity také zjistili, že arašídy mají vysokou koncentraci kyseliny p-kumarové ( která je významný antioxidantem) a pražením se množství této kyseliny zvyšuje, čímž celkový obsah antioxidantů v arašídech stoupá o 22 procent.

Takže závěrem lze říci, že arašídy se dají zařadit mezi zdravé potraviny a jsou určitě vhodné pro zpestření a doplnění našeho jídelníčku. Ovšem zase v rozumném množství a nesolené Emotikona smile.
Pokud arašídové máslo, tak přírodní, rozhodně ne máslo plné přídavných látek, cukrů a ztužených tuků, ale máslo, které je vyrobené pouze z arašídů. Tedy ve složení jsou pouze namleté arašídy.arašídy

Napsat komentář