dýněPrávě sklízíme dýně, takže si o nich řekneme něco blíže :).
Dýně jsou z největší části tvořené vodou a vlákninou. Podporují trávení a odvádějí z těla přebytečnou vodu. Podporují imunitní systém a činnost srdce, zpevňují kůži i vlasy.
Velmi oblíbená jsou také dýňová semínka. Mají jemnou nasládlou chuť a jsou zdrojem kvalitních tuků a nenasycených mastných kyselin, které jsou pro náš organismus velice prospěšné a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Obsahují vitamín A, B, D a E. Nesmíme zapomenout také na minerální látky jako je draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, zinek, vápník a železo. Pražená dýňová semínka můžeme použít jako zdravější alternativu mlsání.

A jak dýni můžeme zpracovat?
Co mrkvovo-dýňová buchta?
Ingredience:
100 g dýně hokkaidó
2 středně velké mrkve
2 vejce
Čtvrt hnečku mléka
2 lžíce třtinového cukru
20 g nasekaných dýňových semínek
30 g vlašských ořechů
100 g celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné)
2 lžíce oleje

Dýně a mrkev nastrouháme najemno. Smícháme vejce, mléko a promícháme. Přidáme mouku, kypřící prášek, cukr, semínka, ořechy a olej. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova na 180 stupňů.

Nebo dýňová polévka?
1 středně velká dýně
1 větší cibulka
2 stroužky česneku
Olej
Pepř

Dýni povaříme. Cibulku orestujeme na mírné plameni. Dýni s cibulkou rozmixujeme, dochutíme pepřem, česnekem a smetanou. Povaříme a dobrota je na světě.

Čaj z dýňových semínek?
Usušená dýňová semínka pomeleme a vhodíme do vroucí vody. Vaříme cca 15 minut, pak čaj zcedíme. Tento čaj má protizánětlivé účinky a pomáhá při nadměrné zadržování vody v těle.

 

Napsat komentář