Jaký olej použít v kuchyni?

Bod zakouření, o kterém často v souvislosti s tuky můžete slyšet, je bod kdy se tuk začne přepalovat, tedy není již pro nás vhodný. Oleje, které snesou vyšší teplotu, tedy mají vyšší bod zakouření jsou například řepkový olej, kokosový, sezamový nebo opět nově objevené máslo našich babiček, přepuštěné máslo.  Oleje, které mají vysoký bod zakouření jsou vhodné ke smažení a pečení.

 

Rafinovaný olej

Rafinovaný olej je olej, který během výroby projde vysokými teplotami, což samozřejmě snižuje jeho výživovou hodnotu.

Nerafinovaný olej

Jedná se o olej lisovaný za studena. Tento olej budeme spíše znát pod názvem panenský olej. Díky tomu, že olej neprochází tepelnou úpravou uchovává si svou výživovou hodnotu. Často také slýcháme extra panenský olej. Tento olej je získaný z prvního lisování za studena, proto je velmi kvalitní.

Nerafinované oleje mají nižší bod zakouření než v podobě rafinované.  

Řepkový olej

  • Bod zakouření 240 °C – běžné dostupný v obchodech
  • Je vhodný do teplé i studené kuchyně
  • Obsahuje málo nasycené mastné kyseliny
  • Obsahuje hodně mononenasycených mastných kyselin
  • Najdeme ho v obchodech rafinovaný – běžné plastové lahve, ale i v podobě nerafinováné – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve, v nerafinované podobě je vhodný na studenou kuchyni

 

 Slunečnicový olej

  • Bod zakouření 110 °C – běžné dostupný v obchodech
  • Je vhodný do studené kuchyně
  • Nevhodný do teplé kuchyně
  • Obsahuje omege-6 polyenových mastných kyselin
  • Obsahuje bohatě vitamín E
  • Najdeme ho v obchodech rafinovaný – běžné plastové lahve, ale i v podobě nerafinováné – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve. Do studené kuchyně je vhodný ve své nerafinované podobě.

 

Olivový olej

  • Bod zakouření 170 °C – 210 °C – běžné dostupný v obchodech
  • Je vhodný do studené kuchyně
  • Nevhodný do teplé kuchyně
  • Obsahuje hojně mononenasycené mastné kyseliny
  • Obsahuje bohatě vitamín E
  • Najdeme ho v obchodech v podobě nerafinované – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve. Je vhodný v kvalitě extra virgin.

 

Avokádový olej

  • Bod zakouření vysoký 270 °C – už dnes běžné dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • Je vhodný na jakoukoliv tepelnou úpravu i do studené kuchyně
  • Hojně se používá v kombinaci s těstovinami
  • Obsahuje omega-3 mastné kyseliny
  • Je bohatý na vitamíny a minerální látky
  • Najdeme ho v obchodech v podobě nerafinováné – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve.

 

Arašídový olej

  • Bod zakouření vysoký 227 °C – už dnes běžné dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • Je vhodný na jakoukoliv tepelnou úpravu i do studené kuchyně. V teplné kuchyni je vhodný na pečení.

-Obsahuje omega-3  mastné kyseliny

  • Je bohatý na vitamíny a minerální látky
  • Najdeme ho v obchodech v podobě rafinované k použití do teplé kuchyně a v podobě nerafinované – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve, vhodné pro studenou kuchyni

 

Lněný olej

  • Bod zakouření nízky 107 °C – už dnes běžné dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • Je vhodný pouze do studené kuchyně ve své nerafinované podobě

-Bohatý na omega-3 mastné kyseliny

  • Je bohatý na vitamíny a minerální látky
  • Najdeme ho v obchodech v podobě nerafinováné – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve.

 

Dýňový olej

  • Bod zakouření 140 °C – už dnes běžné dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • Je vhodný pouze do studené kuchyně ve své nerafinované podobě
  • Obsahuje nenasycené mastné kyseliny
  • Je bohatý na vitamíny a minerální látky, zejména E a zinek
  • Obsahuje vysoké množství chlorofylu
  • Najdeme ho v obchodech v podobě nerafinované – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve.

 

Konopný olej

  • Bod zakouření 165 °C – už dnes běžné dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • Je vhodný do studené kuchyně ve své nerafinované podobě
  • Je bohatý na omega -3 mastné kyseliny
  • Najdeme ho v obchodech v podobě nerafinované – označené lisované za studena, tmavé skleněné láhve.

(je také vhodný při lupénce, jemně se  vmasíruje do kůže)

 

Sezamový olej

  • Bod zakouření 180 °C – už dnes běžné dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • Je vhodný do studené kuchyně ve své nerafinované podobě
  • Také je použitelný v teplé kuchyni na dušení
  • Je bohatý na omega -6 mastné kyseliny a lecitin
  • Je bohatým zdrojem vitamínu E

 

Kokosový olej

  • Bod zakouření 180 – 232 °C – už dnes běžné dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • Je vhodný do teplé kuchyně
  • Je vhodný také do studené kuchyně ve své nerafinované podobě

 

Máslo

  • Bod zakouření 150 °C, přepuštěné máslo 250 °C
  • V teplé kuchyni se přidává do pokrmu až těsně před podáváním, dodává pokrmům jemnou a lahodnou chuť. Na smažení je vhodné pouze přepuštěné máslo.

Sádlo

  • Bod zakouření 182°C.
  • Je tedy vhodné používat v teplé i studené kuchyni.
  • Pozor, ale na četnost jeho užívání.
  • Pozor, obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin, to jsou ty které se snažíme v naší stravě ubrat J

Napsat komentář