Pomalinku se s námi loučí léto a vítá nás podzimní počasí. Je to krásné období, kdy vše dozrává, a my sklízíme a uskladňujeme dary přírody. Příroda se čistí a připravuje na zimu. I my bychom měli respektovat cyklické střídání ročních období a tedy potřeb svého těla v chladnějším počasí. S přibývajícím chladem zařaďme do našeho jídelníčku více tuku, samozřejmě pokud nám tomu nebrání redukční program nebo zdravotní důvody. Neměli bychom zapomínat na zeleninu, která již nebude v našem jídelníčku v syrovém stavu zastoupena tak jako v létě, ale měla by ji doplnit zelenina tepelně upravená. Vhodná je na podzim chuť ostřejší, pálivější. Docílit jí můžeme například česnekem nebo křenem….Také bychom měli přidat více luštěnin, které nás v létě tolik nelákají, např. cizrna, hrášek. Neměli bychom také zapomínat na sojové produkty, které nám lehce doplní příjem rostlinné bílkoviny. S odchodem teplého počasí je také vhodné přidat více obilovin, tzn. oživit náš jídelníček např. o jáhly, pohanku, oves, ječmen, rýži aj.

Napsat komentář