Bílkoviny
Jsou základní stavební složkou organismu, podílejí se na stavbě buněčných a kosterních struktur a tvoří se z nich nukleové kyseliny, enzymy a hormony.
Jako zdroj energie je tělo využívá, až když nemá dostatek sacharidů a tuků.
Molekuly bílkovin jsou složeny z jednotlivých aminokyselin a dělíme je na rostlinné a živočišné.
Živočišné jsou obsažené v mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích.
Rostlinné jsou najdeme např. v luštěninách, sóje, bramborách, obilovinách. Obsah aminokyselin ze kterých se bílkoviny skládají jsou v rostlinách zastoupeny v jiném poměru než v živočišných zdrojích. Proto pokud omezuješ příjem masa je pro tělo nezbytností pestrá strava, tedy střídání různých zdrojů bílkovin.
Světová zdravotnická organizace doporučuje denní dávku bílkovin 0,8 g na kg tělesné hmotnosti. Nedostatek bílkovin vede k poruchám tělesného a duševního vývoje, snížené imunitě, zhoršenému hojení ran.
Nadbytek zase zatěžuje játra a ledviny. Jako negativní se ukazuje nadbytečný příjem bílkovin a tuků. Opět zde platí, pokud budeš jíst pravidelně, pestře a budeš poslouchat potřeby svého těla, tělo si řekne o příjem, který je pro něj vhodný.

Napsat komentář