Co jeto vláknina?
Vláknina jsou polysacharidy. Tvoří nestravitelnou složku potravin rostlinného původu. Pro představu denní doporučenná dávka je 25-30 g. Vláknina je nezbytnou součástí našeho jídelníčku, řekneme si proč.
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž většina potravin obsahuje oba tyto typy:
Nerozpustná vláknina jak vychází z názvu není rozpustná ve vodě , naším tlustým střevem projde a pěkně pročistí jeho zákoutí. Proč je pro nás tak důležitá? Protože působí preventivně proti zácpě, zrychluje činnost našich střev, působí proti vzniku nádorových onemocnění, příznivě ovlivňuje vstřebávání a trávení živin. Najdeme ji v obilí (hlavně v celozrnných výrobcích z nich) kukuřici, otrubách, zelenině, slupce ovoce a kořenové zelenině.
Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů, to znamená, že hladina krevního cukru nestoupá tak rychle, což je důležité hlavně pro diabetiky. Má také vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi (snižuje ten špatný cholesterol, tedy LDL cholesterol). Najdeme ji v luštěninách, ovoci, v obilovinách, je také přidávána do některých mléčných výrobků.
A na co nesmíme zapomenout…vláknina zvyšuje pocit nasycení a snižuje chuť k jídlu .
Určitě doporučuji vlákninu přijímat čistou stravou: celozrnné výrobky, ovoce, zelenina. Ovoce a zelenina by měla být součást každého jídla, optimálně cca 600 g zeleniny nebo ovoce za den. Ovoce je jednoduchý cukr, takže jeho příjem soustředím na dopoledne. S použitím celozrnných výrobků a pestrým příjmem zeleniny a ovoce v pohodě za den odjíme doporučený příjem vlákniny. Pokud bys volila vlákninu jako potravinový doplněk, pozor abys to s příjmem nepřehnala, protože všeho moc škodí (projevem je např. zácpa) .

Napsat komentář