Pojďme si vyrobit vlastní rostlinné „mléko“. Rostlinná mléka vhodně doplňují náš pestrý jídelníček a obohacují naše chuťové buňky.
Makové mléko
Suroviny:
- 100 g mletého máku
- 700 ml vody
Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.
Postup: Namletý mák zalijeme vodou a necháme několik hodin odležet, případně přes noc v pokojové teplotě.
Následně vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě.
Česká republika je největším producentem máku v Evropě, v jeho spotřebě ovšem pokulháváme. Je škoda, že nedoceňujeme jeho úžasné složení. Mák je významný hlavně pro svůj obsah vápníku, zinku, hořčíku a železe.
Mandlové mléko
Suroviny:
- 1 balíček bio mandlí, tzn. cca 80 g
- 600 ml pitné vody
Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.
Postup: Mandle ve slupce spaříme a oloupeme. Rozemeleme je na malé kousky a zalijeme je připravenou vodou. Za občasného promíchání je necháme stát 5 hodin. Ve vodě změknou a my je rozemeleme či rozmixujeme znovu, na co nejmenší kousky. Cedíme je přes plátno či opravdu jemné sýtko. Hotové mléko konzumuje vždy čerstvé, v ledničce ho uchováváme max. 1 den v uzavřené nádobě. Kousky mandlí, které nám zbudou zpracujeme, třeba do jídla.
Mandle jsou výborný zdrojem hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa a zinku. Díky těmto minerálním látkám a také řadě antioxidantů, prospívají naším cévám, srdíčku, kůži, vlasům a nehtům…V našem jídelníčku by měly být zastoupeny.
Ovesné mléko
Suroviny:
- 100 g ovesných vloček
- 1l vody
Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.
Postup: Ovesné vločky namočíme na noc do vody. Necháme v pokojové teplotě.
Následně vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě.
Ovesné vločky jsou snadno dostupnou surovinou a dodají nám energii. Obsahují vitamín B, E, dále hořčík, selen, měď, mangan, železo.
Rostlinné mléko si můžeme vyrobit prakticky z jakékoliv obiloviny případně i z oříšků.
Např. Jáhlové či pohankové mléko.
Pohankové mléko
Suroviny:
100 g světlé pohanky
600 ml vody
Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.
Postup: Pohanku přes noc namočíme do vody. Ráno vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě. Můžeme případně dochutit lžící medu.
Pohanka je znám hlavně významný množstvím rutinu, který posiluje cévní systém.
Kokosové mléko
Kokosové mléko docení většina z nás :-).
- 400 g strouhaného kokosu
- 1l vody
Postup: Kokos namočíme na hodinku do vody. Následně vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě.