Pojďme si vyrobit vlastní rostlinné „mléko“. Rostlinná mléka vhodně doplňují náš pestrý jídelníček a obohacují naše chuťové buňky.

 

Makové mléko

Suroviny:

  • 100 g mletého máku
  • 700 ml vody

Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.

Postup: Namletý mák zalijeme vodou a necháme několik hodin odležet, případně přes noc v pokojové teplotě.

Následně vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě.

Česká republika je největším producentem máku v Evropě, v jeho spotřebě ovšem pokulháváme. Je škoda, že nedoceňujeme jeho úžasné složení. Mák je významný hlavně pro svůj obsah vápníku, zinku, hořčíku a železe.

 

Mandlové mléko

Suroviny:

  • 1 balíček bio mandlí, tzn. cca 80 g
  • 600 ml pitné vody

Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.

 

Postup: Mandle ve slupce spaříme a oloupeme. Rozemeleme je na malé kousky a  zalijeme je připravenou vodou. Za občasného promíchání je necháme stát 5 hodin. Ve vodě změknou a my je rozemeleme či rozmixujeme znovu, na co nejmenší kousky. Cedíme je přes plátno či opravdu jemné sýtko. Hotové mléko konzumuje vždy čerstvé, v ledničce ho uchováváme max. 1 den  v uzavřené nádobě. Kousky mandlí, které nám zbudou zpracujeme, třeba do jídla.

Mandle jsou výborný zdrojem hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa a zinku. Díky těmto minerálním látkám a také řadě antioxidantů, prospívají naším cévám, srdíčku, kůži, vlasům a nehtům…V našem jídelníčku by měly být zastoupeny.

 

Ovesné mléko

Suroviny:

  • 100 g ovesných vloček
  • 1l vody

Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.

Postup: Ovesné vločky namočíme na noc do vody. Necháme v pokojové teplotě.

Následně vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě.

Ovesné vločky jsou snadno dostupnou surovinou a dodají nám energii. Obsahují vitamín B, E, dále hořčík, selen, měď, mangan, železo.

 

Rostlinné mléko si můžeme vyrobit prakticky z jakékoliv obiloviny případně i z oříšků.

Např. Jáhlové či pohankové mléko.

 

Pohankové mléko

Suroviny:

100 g světlé pohanky

600 ml vody

Množství vody je potřeba si vyzkoušet, tento poměr vyhovuje mně, ale každému bude vyhovovat jiná chuť a jiná hustota mléka.

Postup: Pohanku přes noc namočíme do vody. Ráno vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě. Můžeme případně dochutit lžící medu.

Pohanka je znám hlavně významný množstvím rutinu, který posiluje cévní systém.

 

Kokosové mléko

Kokosové mléko docení většina z nás :-).

Suroviny:
  • 400 g strouhaného kokosu
  • 1l  vody

Postup: Kokos namočíme na hodinku do vody. Následně vše přelijeme do mixéru a dokonale rozmixujeme, vše pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přes plátno. Skladujeme v lednici max. jeden den v uzavřené nádobě.