Maliny si určitě zaslouží naši pozornost, ještě stále je můžeme sklízet na našich zahrádkách nebo nasbírat v přírodě.
Takže neváhejme a dlabejme, dokud jsou čerstvé :).
Maliny obsahují vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitamín C a vitamín K, důležitý pro pevné kosti.
Maliny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Z jednoho šálku malin získáme až 8 g vlákniny.
Jsou jednoduše chutnou a bohatou zásobárnou vlákniny.
Nejen vláknina je řadí na seznam zdravých potravin. Maliny obsahují kyselinu ellagovou.
U kyseliny ellagové je prokázáno, že má schopnost ničit rakovinotvorné buňky, aniž by měla vliv na buňky zdravé. Podle studíi Memorial Sloan- Ketterin Cancer Center, má kyselina ellagová a antivirové a antimikrobiální účinky.
Maliny jsou také boháté na anthokyaniny, které pomáhají při artiritidě.
Další pozitivní účinky malin:
Snižují horečku
Mají protizánětlivé účinky
Snižuji vysoký krevní tlak
Snižují hladinu cholesterolu v krvi
Podporují krvetvorbu
Pomáhají s očními problémy a šerosleposti
Čistí střeva

Takže jezme co nám příroda přináší a hlavně jezme pestře 🙂maliny.

Napsat komentář