candy bar

 

 

Jak rozlišit emoční hlad a fyzický hlad?

Tady je takový manuálek inspirovaný poznatky získané od Doreen Virtue.

Emoční hlad

*Je náhlý. Překvapí Vás. Může se vyskytnout po nějakém setkání, nepříjemné situaci. V jednom okamžiku na jídlo nemyslíte a nejednou vás přepadne vlčí hlad. Váš hlad nabírá na intenzitě bleskovou rychlostí.
*Je na konkrétní jídlo. Touha se týká určitého typu jídla, jako je čokoláda, těstoviny nebo hamburgery se sýrem. U emočního hladu máte pocit, že si potřebujete dát to konkrétní jídlo a žádné jiné. I když si dáte něco jiného, tak vás toto jídlo neuspokojí a pořád myslíte např. na čokoládu nebo housku se sýrem.
*Je „od krku nahoru“. Emočně podmíněné bažení po jídle začíná v ústech a mysli. Pusa chce ochutnat pizzu nebo koblihu s čokoládou. V hlavě se vám honí myšlenky na jídlo, po kterém toužíte.
*Je naléhavý. Emoční hlad chce jíst TEĎ HNED! Za chvíli neexistuje. Potřebujete svoji emoční bolest okamžitě zmírnit a to okamžitě, tedy pomocí jídla.
*Dostaví se na základě nepříjemné emoce. Emoční hlad přichází se situací, jak jsem uváděla již na začátku, přichází s nepříjemnou situací, něco podle vás pokazíte, někdo se k vám chová nepřiměřeně, naštve vás nebo se nechová podle vašich představ aj.
*Jde o automatické nebo bezmyšlenkovité jedení. Prostě co vidíte jíte, neumíte se zastavit. Můžete mít pocit, jako by vám úplně cizí ruka nandala zmrzlinu a strčila vám ji do úst („automatické“ jedení). Nebo si vůbec neuvědomujete, že jste právě snědli celý pytlík sušenek („bezmyšlenkovité“ jedení). Až když vyluxujete ledničku nebo vás rozbolí žaludek, uvědomíte si co jste vlastně snědli a můžou se objevit výčitky.
*Neustává, i když už jste najedené. Emoční přejídání vychází touhy přikrýt bolestivé pocity. Cpete se, abyste otupili emoce, které vás trápí, a klidně si několikrát přidáte, třebaže vás už možná žaludek bolí z přejedení.
*Navozuje pocit viny z toho, že jíte. Paradoxem emočního přejídání je, že jíte, abyste se cítili lépe, a nakonec si nadáváte, že jste snědli dort nebo hamburger. Slibujete si, že to odčiníte („Budu cvičit, držet dietu, vynechám jídlo atd. – zítra!“)

Fyzický hlad

*Je postupný. Kručí vám v břiše. O hodinu později je kručení intenzivnější. Fyzický hlad vám postupně dává najevo, že je čas se najíst.
*Tento hlad si příliš nevybírá. U fyzicky podmíněného hladu můžete některé jídlo upřednostňovat, ale dokážete se přizpůsobit. Připouštíte i možnost jiné volby.
*Začíná v žaludku. Fyzický hlad se pozná tím, že ho cítíte v žaludku. Máte-li fyzicky hlad, cítíte v žaludku kručení, škrundání, prázdno, nebo dokonce bolest.
* Fyzický hlad je trpělivý. Fyzický hlad by rád, kdybyste se brzy najedli, ale nepřikazuje vám jíst teď, v tomto okamžiku.
*Přichází na základě fyzické potřeby. Fyzicky podmíněný hlad se dostaví proto, že už jste čtyři nebo pět hodin bez jídla. Jste-li příliš hladové, můžete cítit závrať nebo mít pocit, že máte málo síly, slabé nohy.
*Jde o uvážený výběr jídla a uvědomování si příjmu potravy. U fyzického hladu víte, jaké jídlo máte na vidličce, v puse a v žaludku. Vědomě se rozhodujete, zda sníte půlku housky nebo celou.
*Přestane, když je uspokojen. Fyzický hlad vychází z touhy doplnit tělu palivo a živiny. Jakmile je tento záměr splněn, přestanete jíst a nemáte potřebu na jídlo myslet.
*Vnímá jídlo jako nutnost, je naším palivem. Pokud je důvodem k jedení fyzický hlad, nenastupuje pocit viny nebo studu. Uvědomujete si, že přijímat potravu, stejně jako dýchat vzduch, je nezbytnou součástí života.

Určitě každý známe emocionální a fyzický hlad. Pokud u vás převažuje emocionální hlad, vůbec to není špatné, berte ho jako informaci o tom, že je potřeba poladit některé oblasti našeho života.

A jak zmírníme náš emoční hlad, abychom se zbytečně neobalovali tukem a netočili se v kruhu?

Až pocítíte obrovský hlad, mohou vám pomoci následující kroky:
1. Dejte si 15 minut na to, abyste „vychladli“. Řekněte si, že čtvrt hodiny teď nemůžete jíst. Pokud po této době stále budete mít chuť jíst, klidně to udělejte. Během těch 15 minut budete provádět zbylé čtyři kroky a vaše chuť k jídlu se za tu dobu zřejmě natolik zmenší, že se nebudete chtít přejídat.
2. Jděte od jídla dál. Pokud to bude potřeba, odejděte z kuchyně, domu. Každopádně se příštích 15 minut zdržujte daleko od jídla. Najděte prostor, kde jídlo neucítíte a neuvidíte. Emoční přejídání často vede k „automatickému“ a „bezmyšlenkovitému“ jedení, při němž si neuvědomujeme, kolik toho sníme, prostě jíme. Tomu můžeme předejít prostě tím, že se od jídla vzdálíme. Pokud to bude nutné, jídlo po kterém bažíte klidně vyhoďte. Vyndejte ho z obalu a hoďte ho do popelnice.
3. Pokud máte pocit, že byste si něco dali „na chuť“, jděte si vyčistit zuby a vypijte velkou sklenici vody (pořád buďme ale mimo kuchyni, pořád dodržujme 15 minut!). Ústní hygienou se zbavíme chuti po čokoládě, hamburgerech, sušenkách nebo čemkoliv, po čem bažíme, a tím si pomůžete zmírnit emočně podmíněnou chuť k jídlu. Voda vám pomůže zjistit, zda jste si nespletli žízeň s hladem. To se děje dost často. Zajídáme žízeň a z nějakého důvodů trestáme své tělo žízní.
4. Zeptejme se: „Mám pocit Strachu, nebo je to jeho projev v podobě Zlosti, Napětí či Studu?“ Nemusíme se touto otázkou zabývat příliš do hloubky. Obvykle nám odpověď v mysli vytane okamžitě. Zeptáme se a hned se dozvíme například: „Ano, dělám si starosti s financemi,“ „Ano, mám pocit, že to, co říká moje matka, mě uráží,“ nebo „Ano, žárlím na to, jak se můj partner díval na tu ženu.“
Pouhé upřímné přiznání si vlastních pocitů obvykle stačí k tomu, aby se naléhavost pocitu spojeného s emočním hladem zmírnila. Emoční hlad odráží nutnou potřebu zakrýt nebo zamaskovat vědomí bolestné pravdy, myšlenky nebo pocitu. Je to stejné, jako když si zacpáváme uši, když něco nechceme slyšet! Pokud jsme si ale už přiznali své pocity, nebudeme mít potřebu hledat v ledničce něco na jejich přikrytí.
5. Pocity strachu (všechny pocity nezaložené na lásce) nahraďte láskou, láskou k sobě. Pokud budete plni lásky, pro negativní emoce nezbude žádný prostor. Vzpomínáte si na dobu, kdy jste si vychutnávali blažené pocity zamilovanosti? Pamatujete si, že jste v těchto okamžicích neměli žádnou potřebu se přejídat?

Jedná se o velmi jednoduché kroky, ale jsou účinné. Je to cesta jak se naučit rozpoznávat své emoce a jak se naučit rozpoznávat potřeby svého těla. Je to cesta jak se naučit poznat sama sebe.
Vždy a to neplatí jenom o jídle, když uděláte něco z čeho nemáte přímo dobrý pocit, nebo přitáhněte situaci, která se vám na první pohled nelíbí, máte emoce, které nejsou pod kontrolou aj. Najděte v sobě pocit radosti, navoďte si ho například vzpomínku a nechtě se jím prostoupit. Prostupte jím celé tělo, odpusťte si a odpusťte všem zúčastněným. Nelze, abyste někdy něco v očích Božích udělali špatně. Nemá smysl se tím bičovat a trestat se pořád dokola, vždy vše uděláme, jak nejlépe můžeme, proto pokud si dáte sušenku není potřeba v sobě nosit výčitky, je potřeba jít dál. Tím se upraví i naše chutě, váha i náš život. Ještě se vrátím k fyzickému hladu. Tento hlad je hlad našeho těla, pokud se jím naučíme řídit, vždy tělo vyživíme ideálním způsobem. Přirozeně vybereme a budeme mít chuť na potraviny, které jsou pro nás vhodné.

Příklady výběru potravin podle emočního hladu:
Vanilková zmrzlina:
Signalizuje pocity napětí a strachu, potřebu uklidnění a načerpání nových sil, touhu po rovnováze a radosti.
Afirmace: Právě v tomto okamžiku se chápu pozitivních sil, které cítím uvnitř sebe.

Čokoládová tyčinka s čokoládovou polevou
Signalizuje napětí. Nespokojenost ve vztahu a rozpaky nad tím, jak problém vyřešit.
Afirmace: Boží moudrost promlouvá skrze mě, moje mysl je neustále soustředěná na lásku.

Kousky čokolády
Signalizuje zlost z toho, že nemám dostatek lásky. Obviňování sebe nebo druhých.
Afirmace: Můj vnitřní zdroj lásky právě teď říká to, co je správné. Naslouchám a důvěřuji mu.

Káva
Ztráta energie aktivitami, které pro vás postrádají smysl, nebo se jich bojíte. Pocit vyhoření, vztek nebo zklamání v souvislosti se zaměstnáním.
Afirmace: Své myšlenky soustředím na ten pravý zdroj energie, pravdy a vedení, který se nachází hluboko ve mně.

Komentáře

První komentář

Upozornění na