cropped-Jídelníčekprotebe.cz_.jpgĚčka v potravinách je stále aktuálnější, dá se říci, že již problematika, proto se chci tomuto tématu věnovat blíže a v kostce Vám poskytnout z různých zdrojů ty nejdůležitější informace…

Pro začátek uvádím tzv. TAHÁK od pana Víta Syrového z jeho příručky TAJEMSTVÍ VÝROBCŮ POTRAVIN, vřele doporučuji si ji přečíst, je napsaná nenásilnou a užitečnou formou.

Éčka v potravinách.
Příznivě působící látky:
E100, 101,140,150a, 160acde, 161b, 162,163, 170, 175, 270, 290, 300, 306-308, 322, 392, 410, 427, 440, 901, 948

Látky ještě přijatelné:
E1410,172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316,325-327, 334, 350-352, 363, 406, 460, 470b, 551-553, 640, 650, 902-904, 920, 949, 1102, 1103
Látky méně vhodné:
E150bcd, 153, 160bf, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330-332, 335, 337, 353, 354, 400-404, 407,415-418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463-466, 469, 470-475, 481-483, 491-495, 500-504, 508-511, 514-517, 524-530, 554-559, 570, 574-579,585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957, 965-968, 999, 1105,1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520
Látky působící nepříznivě:
E120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341,343, 355-357, 380, 385, 405, 407a, 412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523, 535, 536, 538, 541, 620-635, 900, 943, 950, 951, 959, 961, 1201, 1202-1204, 1410, 1412-1414, 1440, 1422, 1450, 1205, 1517, 1518
Látky výrazně nepříznivé:
E102, 104, 110, 122-124, 127, 129, 131-133, 142, 151, 154, 155, 180, 210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310-312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519

Zdroj:
Ing. Vít Syrový, TAJEMSTVÍ VÝROBCŮ POTRAVIN

Databáze éček ZDE:

https://www.dtest.cz/ecka

www.ceff.cz

 Odkazy na videa ZDE

 

Komentáře

První komentář

Upozornění na