alaburkyUž jste zkoušeli Alaburky?

Jedná se o „alternativu“ k burákům. Křupou stejně, vypadají podobně a chutnají obdobně 🙂. Pro zpestření jídelníčku jednou za čas, proč ne?

Alaburky se připravují ze sojových bobů. Sojové boby se namočí ve vodě a pečou se bez soli a tuku do zlatova.
Jsou zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B, vlákniny i lecitinu.
Můžete si je zakoupit v prodejnách zdravé výživy (nesolené) nebo si je vyrobte.

Jak?
Sojové boby namočte a přes noc nechte nabobtnat. Sceďte a nechte okapat. Pečte v rozehřáté troubě při při 160 °C cca 70 minut. Podle intenzity ztmavnutí se bude lišit jejich i chuť a křupavost.

Oproti praženým nesoleným arašídům mají méně kalorií, více bílkovin a cukrů, méně tuků.

Pro porování živinové hodnoty arašídů a sojových oříšků
Průměrná energet. hodnota ve 100g obsahuje v průměru:
• Energie: 1555kJ/374kcal
• Bílkoviny: 33,9 g
• Sacharidy: 3,8 g
• Tuky: 20g
• Vláknina: 21,7g
• Soli: 0,015g

Průměrná energet. Hodnota ve 100 g obsahuje v průměru:
• Energie: 2507 kJ/ 606 kcal
• Bílkoviny: 29,8 g
• Sacharidy: 7,5 g
• – z toho cukry 1,8 g
• Tuky: 48,1 g
• – z toho nasycené mastné kyseliny: 7 g
• Vláknina:11,7 g
• Sodík: 0,011g

Sója je pořád diskutovaným tématem, takže respektujme potřeby svého tělo a nepřehánějme hlavou.

Napsat komentář