Mezi základní živiny řadíme sacharidy (cukry), proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Vyvážená strava by měla obsahovat cca 25-30% tuků, 60% sacharidů a 15% bílkovin. Rozložení příjmu se určuje vždy individuálně, podle současné váhy, životného stylu a cílů.
Většina potravin obsahu kombinaci dvou nebo všech živin jako je například ovocný jogurt, ten obsahuje tuky, cukry i bílkoviny. Každá potravina má převahu některé živiny, např. pečivo obsahuje hlavně sacharidy, maso hlavně bílkoviny a sádlo je čistým tukem.
Co jsou to sacharidy (cukry)?
Sacharidy najdeme v rostlinných i živočišných organismech, jsou pohotovým energetickým zdrojem pro činnost svalů a mozku. Naše tělo je potřebuje. Jak jsem zmínila výše, měly by tvořit největší podíl energetického příjmu.
Ale nejsou cukry jako cukry .
Sacharidy můžeme rozdělit na jednoduché a složené sacharidy.
Mezi jednoduché cukry patří řepkový či třtinový cukr, med. Najdeme je také v ovoci a nesmíme opomenout, že jsou všude tam, kam se cukr přidává tedy: sladkosti, sušenky, koláče, bonbóny, čokoláda, sladké nápoje atd. Tento zdroj energie označujeme jako „prázdné kalorie“, které nám poskytují spoustu energie, ale téměř žádné důležité vitamíny či minerály. Jednoduché cukry jsou užitečné v tom, že tělu dodávají rychlý zdroj energie, ale pozor, brzy po nich následuje hlad a únava. Je vám jasné, že proto se příjem jednoduchých cukrů se doporučuje omezit na max. 10% z denního příjmu sacharidů. Možná vás to překvapí, že bílé pečivo také řadíme mezi jednoduché cukry, proto pokud chcete snížit svoji váhu, jedním z prvních kroků je eleminovat příjem pečiva. Vhodné je pak pečivo např. celozrnné žitné, nebo žitno-pšeničné, celozrnné špaldové aj.
Složené sacharidy to už je jiná kapitola. Najdeme je v obilovinách, rýži, těstovinách a samozřejmě také v zelenině. Vstřebávají se pomalu. Nemáme po nich tedy tak rychle hlad a energie se uvolňuje postupně. Hlavně celozrnné potraviny jsou zdrojem důležitých minerálních látek a vitamínů, proto upřednostňujeme také např. celozrnné těstoviny, rýži aj.

Napsat komentář