HerbsKopřiva

Zima pomalu svlékla bílý plášť a přišlo k nám jaro.  Stejně tak, jako jsme s přicházejícím teplem odložili zimní bundy, je potřeba upravit náš jídelníček.

Sklípky jsou vymetené, zásoby vyjedené,…příroda je, ale moudrý vládce a rádce, nenechá nás strádat hlady, spolu s jarem se začíná probouzet a zelenat.   Jedna z prvních jarních rostlinek, která na nás vykoukne, je Kopřiva.

Kopřivu všichni známe, je pověstná svými žahavými chloupky. Tuto její nelibou vlastnost, stojí za to překonat, řeknu Vám proč. Kopřiva byla běžnou součástí života našich předků. Ještě naše babičky ji používaly naprosto přirozeně a všestranně, byla by škola na ni zapomenout.  Ze stonků kopřiv se dělala například příze, provázky, lana a sítě. Znáte kopřivové pivo?  I tak se kopřiva využívala.

Na zahrádkách poctivě plnila svoji úlohu jako ochránce proti škůdcům a hnojivo. Naši předci využívali léčivou sílu chlorofylu a přikládali kopřivu na rány, aby zastavili krvácení a urychlili hojení.  Revmatické klouby již staří Římané šlehali svazkem kopřiv a drcené si je přikládali přímo na tělo. Dělala se z ní například ústní voda a všichni známe kopřivový šampon.  Její užití je opravdu všestranné…

Kopřiva má vysoký obsah vitaminů (např. A, C, K, B2,…), železa a dalších cenných látek, jako je například chlorofyl  aj.

Co to pro nás znamená, pokud ji zařadíme do našeho jídelníčku? Kopřiva pomáhá při chudokrevnosti a čistí krev. Působí proti revmatismu, ovlivňují srdeční činnost, zvyšují imunitu. Také podporuje činnost čistících orgánů (ledviny, játra) a tím naše tělo zbavuje toxinů, jarní očista se bez ní neobejde.  Není zanedbatelnou složkou stravy také u budoucích či současných maminek, podporuje činnost vaječníků a tvorbu mléka v mléčných žlázách. A tím s výčtem nekončíme, její léčivou energii ocení slinivka břišní a další orgány,… Zmírňuje alergie, sennou rýmu i astma.

Na co všechno je kopřiva geniální jsme si již řekli, ale v jaké formě ji do našeho života zařadit?

Je čas vytáhnout recepty našich babiček J.

Jarní očista s kopřivovým čajem:

Každý den ráno, cca 14 dní, vypijeme na lačno šálek čaje z kopřivy. Přes den další dva šálky čaje. Pro zlepšení chuti můžeme přimíchat trochu heřmánku.

Příprava: 1 vrchovatou lžičku sušené kopřivy spaříme 3 dcl vroucí vody.  Necháme krátce vylouhovat

a pijeme.

 

Směs na čištění krve
Smícháme 30g měsíčku, 10g kopřivy, 10g řebříčku. Jednu čajovou lžičku spaříme 0,25l vřelé vody  a krátce vyluhujeme. Pijeme 2-3x denně pomalu po doušcích.

Špenát z kopřiv
Na 4 porce budeme potřebovat asi 800 g kopřiv, 1 větší cibuli, 4 vejce, 5 stroužků česneku, olej, sůl, pepř.

Kopřivy nasekáme nahrubo. Cibuli nakrájíme na jemno a lehce orestujeme. Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivy a dusíme přibližně 15 minut. Můžeme, lehce podlít vodou. Až se voda zcela odpaří, přidáme vejce. Nakonec přidáme nasekaný česnek, špetku pepře a osolíme. Pro zjemnění můžeme nakonec doladit kouskem másla.

Sběr a sušení

Kopřivy se sbírají od dubna až do září. Nať se sbírá od dubna do 20. května, je to doba, kdy jsou kopřivy před květem a neobsahují moc dusičnanů. Mladé výhonky můžeme sbírat ještě v září. Listy se tradičně sbírají od července do září v době květu. V sušených kopřivách nesmějí být lodyhy ani květy. Při sběru kopřivy sklízíme pouze čisté a nepoškozené listy nebo mladé olistěné výhonky. Kopřivy  sbíráme na prosluněných místech, naopak se vyhýbáme místům, kde se kopřivám podezřele dobře daří. Protože tato místa často bývají zamořena dusičnany. Kopřivu jistě nepřehlédnete, vydáte-li se na procházku za město, najdeme ji v příkopech, zahradách, u plotů, na rumištích a dalších podobných místech.Bylinku sušíme rozložené na vzduchu a ve stínu, aby se uchovala barva. Kopřiva schne rychle a usušená se dobře rozemne na prášek. Usušenou uchováváme na tmavém suchém místě. Nejlépe v papírových sáčcích.